lördag 19 oktober 2019

Global Aktieportfölj - Lossat likvider

Det var ett tag sedan jag redovisade portföljens innehav. Lite transaktioner har skett, några bolag ut och några bolag in.

Jag har under uppgången som varit sålt av lite 'tillväxtbolag', såna som inte betalar utdelning, mest för de levererat en hygglig avkastning och jag ville ha lite likvider inför en förhoppningsvis stökig rapportperiod där jag kan plocka upp några riktigt fina bolag till rabatterade priser.

Portföljen i dagsläget består av 69 bolag, runt den mängd bolag som verkar vara optimal för mig och min strategi. Det rör sig mellan 65-70 beroende på hur börsen i allmänhet rör sig. Jag gör en del swingtrading med cirka 5% av portföljen så därför svänger också mängden bolag.

Fördelningen av sektorer är spretig. Den har naturligt blivit högre i energi och konsument (främst tobaksbolagen som dragit upp konsument-delen) eftersom det i mina ögon varit bäst potential i dessa bolag sett till värdering och direktavkastning. Till vänster är fördelningen i min portfölj och till höger fördelningen i MSCI World Index. Jag har ordentlig undervikt mot IT och ordentlig övervikt mot energi, men jag är nöjd med nuvarande allokering, något mer i telekom-bolag (communication) är ett mål framgent.

Varför min total är 106,69% beror på att portföljen är belånad, något jag jobbar på att minska med kommande insättningar givet att börsen fortsatt är så stark som den är nu. Belåningen har gett portföljen strax över 1% i totalavkastning tack vare att majoriteten av belåningen har nyttjats när OMX stod kring 1500 senast (augusti).
Mängden likvider var uppe på 5% så sent som igår fredag, men nyttjades till köp i bland annat IBM och ökning i Johnson & Johnson efter att aktien föll 6%. Jag hade även USD/SEK på rätt sida för köp igår så det blev lite "billigare". Nu tycker jag kronkursen närmar sig attraktiv nivå att köpa främst dollar igen, kring 9,50 gör det inte lika ont som när den närmade sig 10. Successivt jobbar jag mig mer och mer bort från svenska kronor, inte för att hyser hat mot Sverige och kronan som man kan läsa lite här och var från andra, men mest för att jag finner många bolag utanför Sverige mer intressanta. Det finns en hel del svenska bolag jag vill äga men det går inte att komma ifrån att majoriteten av Sveriges bästa bolag är verkstad och bank och jag är inte bekväm med några av dessa just nu. Man ska också komma ihåg att jag fortfarande har en buffert i svenska kronor på 0,65% räntekonto så min exponering mot kronan är fortfarande majoritet. 

Nya bolag som dykt upp i portföljen är som nämnt IBM men också Christan Hansen som inhandlades efter kursfallet i aktien till följd av deras rapport, Gunnebo som jag fick upp ögonen för efter att Börspoddens John var med och gästade EFN Börslunch och pratade om aktien, Main Street Capital som jag inte kan påstå är billig men som ger en fin utdelning och har en intressant business som passade bra in i portföljen.

Ett litet wild-card är också Vermilion Energy som handlas till över 13% direktavkastning men som har bra kassaflöde och kan betala denna saftiga utdelning som dessutom är månadsvis. 

I 'Side Hustle' portföljen har jag bytt ut fonderna jag ägde mot XACT Högutdelande. Den portföljen är nu uppe i 4184kr och startades från 0 i mitten av Juli. Intäkterna från bland annat enkäter fortsätter ticka på om än långsamt. Redan är portföljen mer än 1% av totalen vilket har gått fortare än jag trodde. 

Vad gäller den stora portföljen 'Global Return' så är de 5 största bolagen fortfarande de som toppat listan senaste halvåret:

  • Sampo (9,47%) oförändrat innehav sedan juli
  • Shell (7,42%) skalat av cirka 10% av innehavet
  • Fortum (3,72%) oförändrat sedan maj
  • Equinor (3,18%) oförändrat sedan maj
  • AbbVie (3,13%) dubblade innehavet precis innan en 20% rörelse

Topp-innehaven är tätt följt av Unilever på 2,76%, British American Tobacco på 2,65% och Ahold Delhaize på 2,62%. Även svenska Nobina kommer in på 2,40%. Jag har inga speciella bevakningar av bolag i stundande rapportperiod, listan är lång av bolag jag vill få in och jag kommer hugga tänderna i de bolag där bästa lägen uppstår. 

Jag börjar komma ifatt i avkastning i år men ligger fortfarande under World Index som är mitt jämförelseindex. Nästa år kommer jag få en bättre jämförelse mot index eftersom jag inte varit med hela detta år.


Förväntad EPS-tillväxt i portföljen uppgår till 13,64% nästa år 
Snittutdelning för portföljens alla innehav uppgår till 5,70% 
Utdelningstillväxt uppgår till 4,88%

*
*
*


1 kommentar:

  1. Även jag tror starkt på IBM, ett av mina innehav för att preppa inför quantum computing eran. Har mitt gav innan den svenska valutan började rasa ordentligt.

    SvaraRadera