lördag 8 februari 2020

Vecka 6 - Bolagsrapporter & Handel

Så var vecka 6 passé. En vecka som ännu en gång visat på den enorma värdeskapare börsen (kan) vara, även under kortare tidsperioder. Dessvärre har icke min portfölj participerat i denna hås riktigt så mycket som index eftersom den tyngts mycket av exponeringen mot bland annat energisektorn men också den hyfsat stora size i bolag jag har som inte rört sig i paritet med index, däribland Sampo, Unilever, Fortum med flera. Jag är medveten om att rörelserna i min portfölj inte alltid kommer följa index vilket är en del av min strategi. Vill jag följa index köper jag en indexfond.

Min portfölj är byggd likt en skivstång, där jag valt att ha "stora, stabila och förutsägbara" bolag som det starka material stången är svarvad och lättrad utav, för att sedan belasta stången med tyngre cyklist (olja, exempelvis) samt mer turn-arounds/riskfyllda bolag, vissa kallade "moonshots" på ena sidan och fler stabila spelare på andra sidan. Det är min egen twist på "the barbell approach". Jag vill att stången är gjord av ett material som är tillräckligt starkt att allting inte bara fallerar oavsett hur mycket vikt jag belastar den med, sedan vill jag uppnå jämn belastning för att inte tippa omkull när jag lyfter stången. Är den i balans kan jag träna med den och uppnå finansiell hypertrofi i form av utdelning i kronor och ören med en jämn tillväxt som jag gärna ser tillsammans skapar en avkastning årligen som klår index över tid, helst med lägre risk än index.

I veckan har mången bolag lagt sina resultat på bordet. Majoriteten bra sådana. Min rapportspekulation i Handelsbanken föll ut väl och skapade +0,5% avkastning för totalen då jag placerade 5% av portföljen i aktien på kurser runt 94 SEK. Jag har numera sålt av hela positionen eftersom jag redan är rätt nöjd med min sektorexponering mot finans. Även Nordea bland bankerna levererade en schyst rapport som gav stöd till min största investering Sampo, där sistnämnda hade en OK rapport men med en utdelning på 2,20€ som var i de lägre förväntade spannet. Det kommer således inbringa 2 164 SEK i utdelning för 2020, innan källskatt.

Jag har klivit in i cannabisbranschen i fredags med köp i Aurora Cannabis och Canopy Growth. En halv procent av portföljen i vardera. Det är fullt möjligt att vi inte sett botten i sektorn, nästan garanterat, och att aktierna skall halveras ytterligare innan de planar ut och vänder, om man ska tro hype-cykeln. Jag tror det finns någon form av potential i sektorn över tid och vill vara med på ett (litet) hörn.

Alltid bra att tänka på denna bild. Vi vaggar oss själva till positiva och mysiga känslor genom biaser och inbillar oss att vi har rätt i våra beslut och söker information som stärker vår tro (confirmation-bias) och inte tvärtom i finansiella investeringar eftersom vi har en emotionell koppling till våra pengar. Detta mönster har utspelats i cannabissektorn. Jag har läst en del forum rörande aktierna jag investerat i och det är rakt igenom väldigt negativt, vilket blir positivt i mina ögon. Detta funkar på de flesta aktier/sektorer där en rejäl uppgång infunnit sig som sedan kylts av. Jag tror Tesla blir nästa aktie att likna vid denna graf.Aurora Cannabis (TSE:ACB)

Canopy Growth Corp (TSE:CGC)

Avslut som skett i veckan:


  • Köpt 10st Royal Dutch Shell B (NYSE-noterade) kortsiktig trade i mitt näst största bolag då jag tycker aktien är väldigt pressad för tillfället med RSI under 30
  • Köpt 49st Ocean Yield
  • Köpt och sålt 6st Match Group ($76.00 -> $80.88)
  • Köpt och sålt 125st G4S
  • Köpt 8st Securitas på rapportfall
Gjort en hel del trades i index (SPX, NDX, OMX) som bidragit positivt med 0,3% avkastning för veckan till portföljen. Björnprodukter i Tesla har skadat utvecklingen med -0,5%. Idioti. 

Kliver in i vecka 7 med motsvarande 22% av portföljens värde i korta SPX och OMX (2300kr i turboprodukter motsvarande en exponering på 97 000kr tack vare hävstång) samt 4% likviditet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar