fredag 20 mars 2020

Vecka 12 - Omallokerat i påsen


Som investerare på börsen kommer man förlora pengar i perioder. Aktier är ett volatilt tillgångsslag, visste man inte det innan så har man nog lärt sig det senaste månaden.

Jag tror det var Charlie Munger som sa, översatt: "Om du inte kan ta en halvering av din portfölj har du ingenting på börsen att göra". Det stämmer mycket väl. Dock får du i 9 fall av 10 betalt för den risk du utsätter dina surt förvärvade pengar för, över tid, genom att äga andelar i kvalitativa bolag. Bestående verksamheter har en tendens att komma tillbaka ur sämre tider, ofta med besked och ofta med större marknadsandelar då konkurrenter kan ha försvunnit (konkat) eller blivit uppköpta av bolag X som hade stark balansräkning och en opportunistisk ledning som såg ljus och potential där det annars var dimma och mörker.

Grundidén i investeringsfilosofin hos mig ligger i att enbart köpa bolag som tjänar pengar och har tjänat pengar över relativt lång tid. Jag vill gärna se en hållbar och uthållig intjäningsförmåga där man dessutom har som policy att dela ut en del av vinsten. Den erhållna utdelningen kan sedan bunkras i goda tider och/eller återinvestera i vad jag anser vara mest attraktivt för stunden. Med tiden när utdelningarna blivit tillräckligt stora, leva på. Tanken är att vara fullt investerad i portföljen hela tiden. Det för att min portfölj (än så länge) i relation till min inkomst är liten. Det spelar inte jättestor roll om jag håller 10% kassa i portföljen eftersom mitt månatliga sparande uppgår till 6% av portföljens totala värde (iallafall efter nedgången).

På tal om kvalité så har portföljen sett en del omallokering denna vecka. Har klippt vad jag anser vara sämre kvalité och ersatt med vad jag anser vara högre kvalité och i samma veva fått bättre diversifiering över sektorer och branscher. Något som tål att upprepas; "det är lättare att krama ett kvalitativt bolag i vått och torrt än något obskyrt överbelånat oljebolag" -Globalpicker. Vissa bolag är man inte bekväm med att äga och dippköpa hela vägen ner i en lågkonjunktur då osäkerheten kan vara för stor.

Jag har sålt BP med 40% förlust, Molson Coors med 20% förlust och NetEnt med 30% förlust. Ingen "kram-kvalité" i de aktierna, lika bra att klippa nämnda bolag när det mesta ändå är till salu. Jag har dock sålt i tre aktier jag verkligen gillar, mer av opportunistisk natur; hela innehavet i Johnson & Johnson ($134), halva innehavet i 3M ($133,05) och halva innehavet i Securitas (98,80 SEK). Anledningen är att J&J klarat sig mycket bättre än index i nedgången, varför jag då tror att aktien tillslut även den kommer följa med ner när investerare börjar sälja det som gått relativt andra bolag bättre, för att addera i större förlorare. Av samma anledning sålde jag därför även 3M, som dessutom är cyklisk och bör kunna tappa mer. 3M är dessutom övervärderad kontra marknaden i dagsläget. Det skadar inte heller att USD/SEK vid sälj stod i 10,42 då jag fick fler kronor tillbaka för mina dollar. Securitas såldes då jag tror aktien kan straffas mer av effekterna från nedstängning av en stor andel företag. Inte mitt bästa case såhär i efterhand att kliva in ganska tungt i, innan nedgången.

Vad jag plockade in med pengarna blev en större knippe bolag då jag passar på att sprida risken lite extra.

 • Köpt Hennes & Mauritz. Med en kurs under 100 spänn tycker jag aktien är riktigt attraktiv. Har därför köpt motsvarande 1,7% av portföljen. Ökar väldigt gärna betydligt mer men aktien behöver för att det ska hända leta sig ner desto lägre. Det är nog möjligt att vi ännu inte sett tillräcklig slakt.
 • Köpt och sålt hela innehavet i Castellum (137>150). Hittade vad jag anser bättre investeringar i fastighetssektorn.
 • Köpt och sålt hela innehavet i Loomis (153 > 175). Snabb vinst på en dag, kanske hoppas jag på för mycket med lägre kurser framgent men det är min tro. 100-120 SEK vore en riktig bjudning.
 • Köpt Cibus. Fastigheter med stabila hyresgäster i form av matvarukedjor känns onekligen just, stabilt. Attraktiv kurs på 108 spänn tackar jag inte nej till. Vidare ökningar kommer ske givet aktien sjunker under 95-100.
 • Köpt Hufvudstaden. Attraktiva fastigheter i Stockholm och med låg belåningsgrad känns alltid aktuellt såvida inte Stockholm går under av öl-viruset. Köpt runt 107-118 SEK.
 • Köpt Akelius D. Stabilare segment av fastighetssektorn återigen. Med en direktavkastning på 8% känns aktien riktigt trevlig på kurser runt €1,10-1,30 och där i området har jag ackumulerat motsvarande ~2% av portföljen.
 • Köpt Sagax D. Återigen ett stabilare segment av fastighetssektorn. Direktavkastningen är över 8% på kurser runt 24-25 spänn och har köpt drygt 1% av portföljen där i häraden. 
 • Köpt Industrivärden C. Fin portfölj med bolag jag alla vill äga, dessutom med substansrabatt. Ackumulerat aktier kring 177 ner mot 168 spänn. Sålde Handelsbanken för att köpa motsvarande summa i INDU. Gör nog samma med Volvo.
 • Köpt Investor A. Så var det dags att äntligen öppna en position här. 383 spänn. 1% av portföljen. Ganska självklart case.
 • Köpt Autoliv. 410 spänn, en liten startposition som med allt annat, här med betoning på liten. Ett segment av bilindustrin jag gillar, säkerhetsbälten och airbags.
 • Köpt Alfa Laval. Attraktiv värdering och bransch. Jag gillar verkligen Alfa och har därför ackumulerat aktier kring 168 ner mot 160.
 • Köpt Boliden. Mycket attraktiv här men är en typisk aktie som faller som en sten i lågkonjunktur. Någon gång måste man öppna en position och därför har jag börjat ackumulera på 149 spänn.
 • Köpt Vostok New Ventures. Under 40 var nog, här tyckte jag den blev för billig. Därför köpt motsvarande 0,9% av portföljen på 39 spänn. 
 • Köpt Europris. Tillbaka här igen, aldrig förlorat pengar i aktien. Ingen garanti för framtiden. Diversifierad retailer i Norge (här ingår livsmedel) till attraktiv värdering. Stabilt, rätt i tiden? Gillat aktien ett bra tag, passade dessutom bra nu när norska kronan är under 0,90 mot svenska bananvalutan. Inköp 26,72 NOK.
 • Köpt Yara International. Samma visa med valutan här. En av Norges finaste bolag i mina ögon. Under 300 blev mitt förstagångsköp, närmare exakt 288,20 NOK. Adderar gärna mer i Norge generellt, håller utkik.
 • Ökat i Fortum. Denna saga blev inte så vältimad. Dubblade min position precis innan nedgången. Har dock köpt lite till i nedgången och senaste köpet blev 12,45€. Mycket mycket attraktivt. Nu väger bolaget över 7% av portföljen så vill inte köpa mer närmaste tiden. Dock kommer procentandelen bli lägre sett till totalen efter några månadsinsättningar, so everything is fine.

Den röda tråden genom köpen är ökad fastighetsexponering och investmentbolag. Inte jättebekväm med för stor andel vikt i fastighetssektorn eftersom jag redan sitter med en bostad som vid senaste värdering motsvarar min aktieportfölj x5 och ett bolån som motsvarar 3 årslöner efter skatt. Planen i år var att köpa en lägenhet med min flickvän och då kunna komma ner i exponering eftersom nya bostaden vi köper tillsammans inte kommer bli så mycket dyrare än min nuvarande. Mitt bolån kan då minska med 200-300 tusen och samtidigt kan jag få ut en slant i handen då jag har cirka 400-500 tusen i nuvarande bostad exkluderat lån. Nu läggs det på is i och med all förbannad oro i Sverige och världen i övrigt. Vill egentligen få en affär gjord snarast möjligt då jag tror bostäder kan komma att falla duktigt i Sverige inom snar framtid, typ 50% om utlåning till privatpersoner stryps i och med rådande läge.

Nu blickar jag framåt mot den 25:e när nästa lönekuvert dimper ner, sedan nästa slant i början av april från Skatteverket. Totalt hoppas jag kunna investera 20-22 000 spänn mellan 25:e mars och 24:e april. Grymt roligt men också läskigt marknadsklimat. Klart det finns en reel risk att bli av med jobbet, särskilt eftersom undertecknad jobbar till stor del mot bilindustrin. Dock känner jag mig trygg med arbetsgivaren och företaget har ej några som helst skulder och ordentlig buffert så de kan uthärda svårare tider. Är också öppen för att gå ned i arbetstid om det så krävs, även om det blir mindre till portföljen. Det är en fördel med låga levnadskostnader, jag går runt 3 månader på en heltidslön, allt inräknat (utom sparande givetvis). Även med en deltidslön klarar jag mig lugnt och kan fortsatt spara större delen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar