lördag 2 maj 2020

Utveckling April 2020 - 10-15% rekyl framför oss?

Sedan botten den 23:e mars för min portfölj är jag upp 30%. Där på botten var utvecklingen för 2020 minus 37,2%, tacka den perfekta stormen av dåliga kursreaktioner på paniken kring viruset i mina största innehav för det. Sampo, Fortum, Shell samt Millicom dödade verkligen utvecklingen. För den som inte är ett mattesnille krävs alltså 60% uppgång från botten för att vara tillbaka på 0.

Belåning ökade smått kring botten men betades snabbt av och portföljen har presterat i linje med OMX All-Share Cap på vägen upp trots negativ valutaeffekt motsvarande -3,5% utveckling för portföljens totala värde samt att kassa har rests de sista två veckorna vilket bidragit negativt (so far) eftersom börsen fortsatt upp smått. Lyckligtvis har majoriteten av kassan skapats de sista dagarna i April med OMX kring 1600 och SP500 kring 2920-2940. Sedan den 15:e April började jag skala av vissa innehav, rensade upp lite bland småpositioner för att ha en stridskassa till att göra större förvärv.

Likviditeten är 17,7% samt noll belåning (där jag är villig att gå upp till 17%). Jag har även korta positioner i SP500 motsvarande 8% av portföljen (hävstång) som jag är 70% upp på i skrivande stund (SP500 = 2830). Totalt finns 140 000kr att handla för inräknat kassa, belåning och försäljning av korta positioner. Portföljens värde uppgick till 391 652kr den 1:a Maj, att jämföra mot toppnoteringen i Februari på 446 000kr.

Har fortsatt slipa på min strategi och kommit fram till att totalt sett minska antalet innehav i portföljen och hålla det lägre även i framtiden. I dagsläget ägs nu 42 bolag, vilket är ungefär där jag kan tänka mig ligga framgent. Det behöver finnas några större bets för att sticka ut från index och då funkar inte 70-100 innehav. Har även börjat trada mer i index likt jag gjorde förr, fortfarande i liten skala, det har gått bra senaste månaden vilket bidragit positivt till den totala utvecklingen.

Min portfölj är aktivt förvaltad och så vill jag ha den. Med det innebär ibland större bets i enskilda innehav och/eller en modell större kassa från tid till annan. Det inkluderar även en belåning, ibland. En bra sätt att spela aktivt är nyttjande av just belåning. Man kan ha "kassan" i belåningen, där man går upp till <din smärtgräns för procentuell belåning> för att sedan sälja av och nolla vid stretchade indexnivåer. Då är man alltid fullinvesterad och ibland fullinvesterad, med hävstång.

Portföljens 5 största innehav:

  • Fortum (8,3%)
  • Millicom (5,9%)
  • Sampo (4,97%)
  • Beijer Alma (3,6%)
  • AbbVie (3,28%)

Har skalat ner positionen i H&M till 2,78% portföljvikt. Den vill jag så småningom få upp till 10%, men tyckte det kortsiktigt gått för långt när aktien passerade 140kr. Är köpare under 125kr och hoppas få öka stort nästa vecka (vecka 19).

Har ökat i Fortum efter att utdelningen avskiljdes från kursen. Utdelningen blir 1 800kr vilket är trevligt. Totalt äger jag nu 200 aktier i Fortum. 

Ökade även mitt innehav i Millicom från 63 aktier till 90 aktier torsdagen den 30:e April efter rapporten kom ut. De ställer in återköp och utdelning. Rapporten var helt okej i mina ögon med ett resultat som är ungefär som förra året, om man då räknar bort negativa valutaeffekter. Här får man (jag) vara lite försiktig med både oljeexponering och valutaeffekter som fortsatt kan bidra negativt till aktiens utveckling. Litar på Millicoms ledning som känns säkra på sin sak i och med vidtagna åtgärder. VDs ord "big bazooka" när likviditeten nämns känns stabilt och lite pirrande vad de kan göra för att skapa aktieägarvärde långsiktigt i denna turbulens. Eftersom innehavet i Millicom ökades med ~6 000kr valde jag att sälja 25 aktier i Equinor för ~3 400kr, för att balansera oljeexponering.

Sampo är fortsatt ett av de större innehaven även om jag faktiskt skalat av lite grann i nedgången för att finansiera andra köp. Jag finner fortfarande deras verksamhet lika stabil och lönsam som innan raset och aktien är självklart attraktiv kring dessa nivåer, men jag nöjer mig med nuvarande exponering. Det är i Sampo (=Nordea) och DNB jag har min bankexponering i dagsläget då jag sålt alla andra banker, förutom nischbanken Resurs. Båda bankerna känns rätt att äga och jag får Nordea lite "på köpet" med innehavet i Sampo.

BeijerAlma är en nykomling som seglat upp på topplistan bland innehaven. Bolaget har en dunderfin historik och har handlats mellan P/E 18-22 i många år, att jämföra mot dagens P/E kring 10-12. P/E-talet är inte relevant utan har mer kikat på vad bolaget bör vara värt vid ett normalläge i i världen och huruvida de har påverkats av turbulensen i världen. Verksamheten är bland annat inom chassifjädrar till fordonsindustrin. Balansräkningen är suverän och ledningen erfaren. Värderingen är attraktiv och utdelningen (vid ett normalläge) är kanon på nuvarande kurser. Allting ser rätt ut i min bok och kommer kursen ned under 80kr kommer jag fortsatt öka mitt innehav. Detta är ett av de bolag som jag ständigt suktar efter men som aldrig köpes eftersom värderingen ej ger tillräckligt hög säkerhetsmarginal för att jag ska känna mig trygg med en långsiktig position, men nu är den det och då blir BeijerAlma ett givet köp.

AbbVie fortsätter gå bra och rapporten den 1:a Maj cementerar bara den trenden. Bra tillväxt och lönsamhet är fortsatt temat i denna läkemedelsjätte. Detta är ett högrisk-case i och med skuldsättningen som kommer explodera med förvärvet av Allergan. Dock är den skuldsättningen managerbar tack vare det enorma kassaflödet bolag(en) tillsammans skapar, så jag är inte orolig. Innehavet ligger bra på nuvarande andel, inga planer på att öka.

Mina utsikter kortsiktigt för börsen är att vi rekylerar ned 10-15%. Rapportperioden lider mot sitt slut och det finns inte mycket kvar att handla upp marknaden på, dessutom har allting redan gått så starkt sedan 'botten' i mars. Sell in May and stay away...? Jag behöver en rekyl ned för att få en chans att klå index i år efter min usla underperformance i raset, frågan är om min kassa räcker för att göra tillräcklig skillnad, den som lever får se.

Medellånga synen på börsen är något tveksam. Lättast är väl att gissa upp eftersom det är det mest naturliga stadiet för börsen, bull. Det känns bara väldigt märkligt att vi inte ska testa botten som sattes i mars, därav min tro om en rekyl på 10-15%, troligtvis det högre talet. 15% ned skulle ta SP500 till 2500, vilket jag tycker är rimligt. Där ska man nog köpa friskt för den nivån känns spontant som den ej kommer testas på länge. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar