lördag 6 februari 2021

Överhettad börs? Utveckling so far 2021

 Då var det dags för en uppdatering av portföljen och utvecklingen för året, so far.

Börsen har, som ingen lär ha missat, stigit relativt kraftigt i inledningen på 2021. Det mesta har skuttat vidare uppåt, allt från råvaror till "teknikaktier", allt från konkursbon till lastbilstillverkare. Risk-on är definitivt något att förhålla sig till och minimal kassa (har) varit optimalt för bäst performance.

Min portfölj har börjat året riktigt starkt med en utveckling på +6,68%. De aktierna som bidragit allra mest är de bolag som (ännu?) inte gör någon vinst och som har minst vikt i portföljen inom kategorin "moonshots". Månskottportföljen har gått +24% för året och bidrar således med 1/4 av årets totala utveckling. Den tungrodda pensionärsportföljen tuggar sakta uppåt där läkemedelsexponering och viss bankverksamhet återfinns, ni vet sånt där som ingen vill äga när man istället kan äga kraftigt växande P/S-50 bolag. Ju mindre vinst, desto bättre.

Visst har tankarna faktiskt varit där ett tag, att skala av lite tungrott "skit" och kasta in slantarna i "raketerna". Kanske är jag för obildad eller korkad, eller en kombination av båda, men någonstans i huvudet ses ändå en slags orimlighet i många bolags värderingar i dagsläget och därför bör fortsatt portföljen se ut ungefär som den gör framgent. Jag investerar långsiktigt (på riktigt) och vill att bolagen som återfinns i portföljen (iallafall majoriteten) skall tjäna pengar och dessutom gärna ge tillbaka pengar till mig i form av återköp av aktier eller utdelning. Mitt fokus är inte att dubbla portföljen årligen och att tro på orimligt högt uppsatta avkastningsmål med en koncentrerad portföljallokering där man är "påläst" som privatperson utan egentlig insyn. Man kommer långt på att vara påläst men du kan ändå aldrig veta allt bakom kulisserna och risken med en koncentrerad portfölj är att du bränner dig rejält på en mina som utgjorde 50% eller mer av ditt eget kapital.

Om vi öppnar Aladdinasken ser vi på första lagret månskottportföljen som tidigare nämnt stoltsera med en utveckling på +24% för året. Då mycket av köpen som gjorts gått rakt upp i himlen har jag succesivt skalat ned innehaven vartefter bolagen träffat mina tekniska mumbojumbo-riktkurser. Här praktiseras nämligen black-magic, TA, för att finna köpkandidater. Den där likvidpositionen kommer troligtvis placeras i något kommande veckor när tid finns att spana in lite grafer.

Om vi lyfter bort det första lagret i asken hittar vi i botten pensionärsportföljen. Utvecklingen för denna tanker klockar in på 5,29% för året där, i procentuella tal, de aktier som gått bäst är Walgreens (+25%), Gilead (17,5%), Alibaba (14,22%), CapMan (14,04%) och Renault (12,86%). Nu är dessa innehav relativt små, tittar vi istället på de som bidragit mest i kronor och ören (det som faktiskt betyder något) finner vi bolag som Prosus, Fortum och Christian Berner. 

Öppna i ny flik är att rekommendera för att kunna se något överhuvudtaget


Det tuggar på och är relativt nöjd med hur fördelningen ser ut. Guldpositionen tradar jag lite in och ut ur, nästa vecka kan hela den positionen istället ligga i cash. Min förmögenhet (exkluderat bostad) börjar närma sig miljonen, nu med aktiedelen på 668 000kr och sparkontot på 203 000kr. Med bostaden inräknad är nettoförmögenheten ~1,4 miljoner skuldfri i dagsläget.


Marknaden känns överlag rätt överhettad och en korrektion skulle inte sitta fel. Tro det eller ej men man kan faktiskt förlora pengar på börsen. Korrektioner är inte negativa utan i mina ögon enbart positiva för den långsiktiga värdeutvecklingen. För oss knegare som månadssparar innebär korrektioner bara billigare anskaffning av aktier vilket över tid oftast innebär bättre utveckling och därför än kortare tid till pension.

Med det mind-set att både upp och nedgångar är positiva är man aldrig ledsen över börsens tvära kast. Smart va? 

2 kommentarer:

 1. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera
 2. VI HAR ETT LÅN TILL DIG ANSÖK OM ETT IDAG OCH VAR GLADA VI ÄR HELA FÖR DIG FR ALLA LÅNTYPER kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com
  Hej Behöver du ett snabbt lång- eller korttidslån med en relativt låg ränta så låg som 2%? Vi erbjuder företagslån, personliga lån, bostadslån, autolån, studielån, skuldkonsolideringslån etc. oavsett din kreditvärdighet.
  Personliga lån (säkra och osäkra)
  Företagslån (säkra och osäkra)
  Konsolideringslån och många fler.
  Kontakta oss för mer information om låneerbjudande så löser vi ditt ekonomiska problem du har ditt lån inom 6 -12 timmar. kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera